Island: dag 6



Den gyllene cirkeln, eller där man hittar turister i mängder, börjar med Þingvellir som fungerar som stortinget börjande från 900 eKr. Det är det stället där kontinentalplattorna glider isär så det är en mycket betydelsefull plats historiskt och geografiskt.

Nästa hållplats är geysirn, Strokkur, som är ett fysikaliskt intressant fenomen. Kokpunkten på 200 meters djup är högre än normalt, och då trycket sjunker en aning, så förångas lite av vattnet, som sänker trycket en aning, som får lite mer vatten att koka, som sänker trycket ytterligare, och därmed har man en kedjereaktion som alla vill beundra.



Tredje anhalten är Gullfoss, största vattenfallet på ön. Dånet är öronbedövande, och det har funnits planer från och till som hade involverat ett vattenkraftverk för att smälta aluminium. Den billiga elektriciteten på Island har lockat smältverk men det råder delade uppfattningar. 


På väg mot Eyrarbakki och kusten stannade vi hos hästarna vid Ringvägen. Eyrarbakki är en liten håla, här finns fängelset för de värsta brottslingarna, men det är alltid intressant att se något annat än det som rekommenderas för turisterna.




Kommentarer

Populära inlägg